poniedziałek, 10 września 2018


Gazpacho w mojej wersji


składniki:
min. 500 gram pomidorów
jedna duża papryka
doniczka świeżej bazylii
połowa papryczki chilli
2 ząbki czosnku
połowa limonki
połowa niedużej cukinii
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, z papryki wyjmujemy pestki, wrzucamy do blendera z chilli, czosnkiem, sokiem z limonki, sporej ilości bazylii. Wszystko blendujemy, dodajemy do smaku sól z pieprzem i dość spora ilość oliwy. Cukinię kroimy na plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnią, aby nabrała złocistego kolory, potem dusimy do czasu, aż zmięknie. 
Gazpacho można jeść na zimno, ja lekko podgrzałam, całość przelewamy do miseczek, do środka dodajemy cukinię, dekorujemy bazylią i np. podprażonym sezamem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto cmentarzysko na halloween (wegańskie) Składniki (26cm) biszkopt czekoladowy 3 szkl. maki szkl. cukru (niekoniecznie,...