Kokosowopomarańczowy vege sernik z physalis
Składniki:
spód:
szklanka wiórków kokosowych
30 gram maki kokosowej
syrop z agawy (dowolna ilość)
około polowy szkl mleczka kokosowego (taka ilość by masa była klejąca)
masa:
puszka mleczka kokosowego
200ml jogurtu sojowego
aromat pomaranczowy
4 łyżeczki agaru
do dekoracji
physalis
wiorki koksowe
barwnik żółty
Składniki na spód mieszamy ze sobą w jednolitą masę i wyklejamy nią dno tortownicy (18cm), wcześniej wyłożoną folią spożywczą. Agar podgrzewamy na małym ogniu, tak by się wszystko rozpuściło, ale nie zagotowało. Wlewamy do miski z jogurtem, mleczkiem i aromatem, miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na cztery równe części, do każdej z nich dodajemy większa ilość barwnika, tak by wyszła nam masa ombre. Najciemniejszy kolor wylewamy na spód ciasta, czekamy, aż stężeje i wlewamy kolejną warstwę, czynność powtarzamy.
ostanią warstwę obsypujemy kokosem i dekorujemy owocami physalis.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz