poniedziałek, 10 września 2018


Vege truskawkowo czekoladowy tort


Składniki:
biszkopt: (18cm, podwójna porcja-4blaty)
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki drobnego cukru (najlepiej domowy z wanilią)
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 niepełna łyżeczka octu
Piec w 180 przez około 45min bez termoobiegu
krem:
1 puszka mleka kokosowego
4 łyżeczki agaru
Pół kilo truskawek
Sok z połowy cytryny
Karob (na oko 😁)
dekoracja:
pół szklanki oleju koksowego
spora ilośc karobu
truskawki
margaretki (bądź inne jadalne kwiaty)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki na biszkopt wrzucić do miski i zmiksować, przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec około 45 minut bez termoobiegu.
Mleczko wymieszałam z  wcześniej rozpuszczonym agarem, masę  podzielić na dwie części. Do jednej wrzucić pokrojone truskawki do drugiej karob. Upieczony biszkopt podzielić na 4 blaty, przełożyć kremem truskawkowym, boki tortu i górę wysmarować czekoladowa masą.
Karob rozpuścić w oleju do uzyskania gładkiej polewy, troszkę ochłodzić i wylać na górę tortu, udekorować truskawkami i jadalnymi kwiatkami.
P.S. aby kwiaty nie zwiędły warto je posmarować cukrem rozpuszczonym w wodzie, moje wytrzymały 4 dni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto cmentarzysko na halloween (wegańskie) Składniki (26cm) biszkopt czekoladowy 3 szkl. maki szkl. cukru (niekoniecznie,...