Wegański kokosowy sernik ze śliwką
składniki: (18cm)
500ml mleczka kokosowego (nie z lodówki)
500ml dowolnego mleka roślinnego (użyłam sojowego)
1,5 szklanki mąki kokosowej
1 budyń śmietankowy (bezglutenowy)
1/4 szklanki cukru (można dać więcej)
2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
4 śliwki
wiórki kokosowe
Do miski wlać mleko, wsypać mąkę i cukier, wmieszać najlepiej ręcznym blenderem, do momentu powstania jednolitej, klejącej masy (w razie potrzeby dodać więcej mleka), odstawić na chwilę na bok. Piekarnik nagrzać do 150 stopni, funkcja góra dół. Dół i boki formy do pieczenia wysmarować tłuszczem. Śliwki przekroić na pół. Do naszej miski wsypać budyń oraz len, ponownie dokładnie wymieszać, masa będzie bardzo gęsta, całość przelać do formy. W ciasto wepchnąć śliwki i z góry posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika na około 80 minut (do momentu gdy góra ładnie się przyrumieni, a boki delikatnie odkleją)
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz