Wegańskie tiramisu
Składniki:
biszkopt: (18cm)
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki drobnego cukru (najlepiej domowy z wanilią)
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 niepełna łyżeczka octu
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki drobnego cukru (najlepiej domowy z wanilią)
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 niepełna łyżeczka octu
krem
1 puszka mleczka kokosowego
likier amaretto (ilość wg uznania)
4 łyżeczki agaru
dodatkowo
espresso
gorzkie kakao do posypania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja góra-dół). Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać w jednej misce, do momentu powstania jednolitej masy bez żadnych grudek. Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 45 min. Agar rozpuścić w wodzie, u mnie musi być gorący, ale nie może bulgotać, dlatego najlepiej gotować na małej mocy. Wlać do mleczka kokosowego z likierem, delikatnie ubić. Upieczony biszkopt podzielić na dwa blaty. pierwszy włożyć ponownie do tortownicy, mocno nasączyć kawą, wylać połowę kremu, gdy będzie zastygał położyć drugi blat i zrobić to samo co wcześniej. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać obficie kakaem.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz