sobota, 6 października 2018


Jesienne ciasto z dynią i owocami (wegańskie)


składniki (18cm)

spód
140g mąki owsianej
100g daktyli
5 łyżek masła orzechowego
5 łyżek oleju kokosowego
1 łyżka siemienia lnianego

masa
300g purre z dyni
200g owoców leśnych
50g musu z mango
200ml mleczka kokosowego
10 łyżeczek agaru (bądź żelatyny w wersji niewegańskiej)
syrop z agawy (do smaku)

Daktyle zalać wrzątkiem na minimum 30 minut. Olej i masło rozpuścić, wlać do miski. Daktyle zblendować, dodać do miski z pozostałymi składnikami. Całość zagnieść na jednolitą masę, podzielić na dwie części. Tortownice wyłożoną folią spożywczą wykleić połową masy, wsadzić do lodówki łącznie z drugą częścią. Dwie łyżeczki agaru rozpuścić w wodzie (nie zagotować) i dodać do musu z mango, który przelewamy na spód ciasta. Gdy mus stężeje, przekładamy na niego drugą część ciasta (najlepiej ją sobie najpierw rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia, wyciąć odpowiednią średnicę i delikatnie przełożyć na mus). Owoce dokładnie zmiksować, dodać agar, uprzednio rozpuszczony, wylać masę na ciasto. Gdy całość stężeje zrobić to samo z purre z dyni, dodając do niego syrop. Całość ląduje w lodówce na jakieś 10 godzin.
smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto cmentarzysko na halloween (wegańskie) Składniki (26cm) biszkopt czekoladowy 3 szkl. maki szkl. cukru (niekoniecznie,...