Polędwiczki fit w grzybach ze śliwką
składniki:
500g polędwiczek wołowych
20g suszonych grzybów leśnych
4 śliwki
pół szklanki ryżu basmantii
słodka papryka
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
sól, pieprz
oliwa
Grzyby zalać wrzątkiem, minimum na 3 godziny. Mięso rozbić na w miarę cienkie kotleciki, doprawić solą pieprzem, słodką papryką i oliwą, pozostawić do zamarynowania tak na 1-2 godzinki. Patelnie dobrze rozgrzać, natłuścić oliwą z oliwek, położyć mięsko (ma się delikatnie przysmażyć z każdej strony). Dodać grzyby wraz z wodą, listek laurowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Patelnie przykryć pokrywką, dusić koło 1,5-2 h, aż polędwiczki będą ładne, mięciutkie.W połowie czasu duszenia dodać śliwki pokrojone na ćwiarteczki. Podawać razem z ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz